S-a stins nea Tavi Foale, omul care a făcut închisoare pentru Poli

În prima zi de Paşti a plecat la Domnul cel care a fost legendarul Octavian Foale.

Născut la 20 ianuarie 1938, la Reşiţa, a jucat chiar în prima divizie, la CSMS Iaşi. Ca antrenor, s-a stabilit în Timişoara pentru că toţi cei trei băieţi ai săi erau deja jucători în oraşul de pe Bega.

Cel mijlociu, Emanuel (”Manu”), şi mezinul, Angelo, chiar au jucat la Poli (la seniori sau tineret). Cel mare, Antonio (”Toni”), a fost antrenor principal, iar acum este secund la Politehnica.

În 1986, pe când era antrenor secund la Poli, nea Tavi a fost condamnat la închisoare, în urma tentativei de ”blat” la meciul FC Bihor – Poli, din primul eşalon, alb-violeţii fiind în cursa pentru salvarea de la retrogradare.

Nea Tavi a rămas celebru şi pentru metodele inedite şi ştiinţa de a antrena juniorii. A înfiinţat chiar o şcoală de fotbal, Luceafărul Timişoara, care şi-a desfăşurat activitatea la Baza sportivă nr. 3 a Politehnicii (pe terenul Voința). Şcoală la care au antrenat şi băieţii săi şi care, din păcate, nu mai există de câţiva ani…

De nea Tavi mă leagă o prietenie cu totul specială. Avea un fler fotbalistic incredibil şi o savoare de a povesti… Am şi lucrat împreună, în 2002-2003, la echipa satului meu natal, Frola Sânandrei, de lângă Timişoara. Nea Tavi era antrenor, eu – manager general. Clubul era patronat de omul de afaceri Costel Olariu, din localitate. Jucam în Liga a IV-a, iar printre jucători se numărau Popoviciu şi Basarab, viitori componenţi ai Politehnicii, primul chiar căpitan alb-violet. La finalul acelui sezon am cedat locul din campionat lui… ASU Politehnica, reînfiinţată după un an, după fuziunea cu AEK Bucureşti care generase Poli AEK.

Iar Toni – admirabilul antrenor polist de azi, aflat la club, neîntrerupt, cu mulţi ani dinaintea anului de inflexiune 2012 – mi-a fost chiar jucător! Se întâmpla în sezonul anterior celui cu Frola. În 2001-2002, la FW Sânandrei, echipă la care eram proprietar, preşedinte şi antrenor. Toni era liberoul şi stâlpul echipei. Un om de un caracter cum rar mi-a fost dat să văd în atâţia ani de activitate în jurul dreptunghiului verde. Jucam în Campionatul Municipal al Timişoarei şi am învins cu 10-1 o echipă care-i avea în componenţă, printre alţii, pe foştii jucători polişti Adi Crăciun, Vasile Ionuţ şi ”Cioacă” Roşu.

Nea Tavi a suferit un accident cerebral în urmă cu o lună şi jumătate. În Vinerea Mare, imediat după golul victoriei contra Călăraşiului, l-am întrebat pe Toni care mai e starea lui.

În prima zi de Paşti a plecat la Domnul. Avea 83 de ani şi a fost un om nelipsit de la slujbele din Catedrala ortodoxă a Timişoarei.

Dumnezeu să te odihnească, nea Tavi, şi îţi mulţumesc pentru tot ce m-ai învăţat!

La începutul anului trecut, nea Tavi şi-a povestit viaţa într-un lung serial la Teleuniversitatea: