Chiajna, cea mai longevivă ilfoveană în Liga I

Concordia Chiajna s-a înființat în 1957. Denumirile purtate de-a lungul timpului au fost GAC, AS și ILF Militari.

În 2006 participă în premieră în sistemul divizionar național, preluând un loc în D3, iar în anul imediat următor, 2007, a promovat în Liga a II-a! În acei ultimi ani ai primului deceniu din noul mileniu, antrenor a fost celebrul ex-internațional Ion Dumitru (născut în satul Roșu, din comuna Chiajna), iar printre jucători s-au aflat alți foști ”tricolori”, precum B. Vintilă, Fl. Dumitru, Miu, sau viitorii internaționali L. Antal și Gardoș.

În 2011 se promovează în primul eșalon! După doi ani, retrogradează, dar rămâne în D1 datorită unei decizii TAS, decizie venită după startul sezonului! În 2019, după opt ani neîntrerupți în Liga I, a retrogradat în liga secundă, ocupând ultimul loc, 14, în elită.

În 2016 a fost finalistă a Cupei Ligii României, 1-2 d.p. cu Steaua (actuala FCSB).

De la Chiajna a plecat la Steaua antrenorul Laurențiu Reghecampf, în 2012. Printre jucătorii care au evoluat pentru Concordia în D1 se numără Fl. Niță, E. Trică, P. Marin, Mihalcea, S. Paraschiv, Ghionea, Ad. Cristea, Maftei și Bălgrădean.

Ascensiunea echipei s-a datorat primarului localității, Mircea Minea.

Stadionul propriu, Concordia, din Chiajna, are 5.123 de locuri (până în acest an a avut gazon artificial) și a găzduit finala CE de juniori U19 din 2011, Spania – Cehia 3-2 d.p.!

Chiajna este o comună la vest de București, denumirea comunei provenindu-i de la Doamna Chiajna, fiica lui Petru Rareș.

Până în 2008, nicio echipă din județul Ilfov nu fusese vreodată în Liga I. De atunci încolo au fost nu mai puțin de cinci (trei dintre ele, din comune)! CS Otopeni, Victoria Brănești, Concordia Chiajna, FC Voluntari, Academica Clinceni. Cele mai multe ediții în elită le are Chiajna, dar singurele trofee le-a cucerit Voluntariul, Cupa României și Supercupa României, ambele în 2017.

Foto: Înaintea meciului Concordia Chiajna – Politehnica, din primăvara 2022