Infrastructura

Universitatea Politehnica Timișoara are, probabil, cea mai importantă infrastructură sportivă dintre toate universitățile din țară.

Încă din 28 iunie 1928 s-a amenajat terenul de fotbal din curtea Facultății de Mecanică, arenă numită pe atunci Politehnica, teren reinaugurat în 1948, sub numele de 23 August. După Al Doilea Război Mondial, acolo au făcut performanțe echipele de fotbal, handbal în 11 și rugby ale Politehnicii. În 1963 se inaugurează marele stadion al orașului, numit 1 Mai (actualul Dan Păltinișanu), iar echipa de fotbal se mută acolo. Pe fostul stadion 23 August, de-acum numit Știința, au loc din nou meciuri de fotbal începând cu anul 1998, odată cu înființarea lui AS Politehnica.

La ora actuală, după ultimele renovări, cele din 2008 și 2012, stadionul Știința are 2.600 de locuri (1.000 de locuri pe scaune) și este omologat pentru Liga a II-a de fotbal. Dimensiunile terenului sunt 105 x 68 m, iar gazonul este natural. Terenul are nocturnă (omologabilă doar pentru eșaloane inferioare), pistă de atletism și tabelă electronică.

Foto: Stadionul Știința

Există un proiect de reconstrucție a stadionului.

Stadionul se află la Baza sportivă nr. 1 a UPT (bd. Mihai Viteazu nr. 1), la fel ca și vestiarele și sala de forță (la Căminul 2MV, unde este și sediul Departamentului de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UPT). Această bază sportivă cuprinde și două terenuri de minifotbal (cu suprafață artificială și, în sezonul rece, cu balon), care funcționează în chirie la UPT.

Baza sportivă nr. 2 a UPT (str. Prof. Dr. Aurel Păunescu-Podeanu nr. 2) cuprinde terenuri de fotbal (cu iarbă naturală și artificială, omologate pentru meciuri oficiale) și tenis de câmp, toate având nocturnă, dar și balon cu terenuri de minifotbal (cu iarbă artificială), handbal și baschet, sală de sport (omologată pentru meciuri oficiale de volei), bazin de înot (interior, cu saună și aparate de fitness, și exterior) și o clădire multifuncţională!

Foto: Stadionul Știința; proiectul de reconstrucție a stadionului Știința; Sala Polivalentă aflată în construcție; Baza sportivă nr. 2 a UPT (sala de sport, terenul de minifotbal, terenurile de tenis de câmp, bazinul de înot – interior, sala de fitness) (de la stânga la dreapta; click pentru mărire)

Foto: Terenul sintetic de la Baza sportivă nr. 2 a UPT

Baza sportivă nr. 3 a UPT (str. Gavril Musicescu nr. 65) înseamnă terenul de fotbal Voința (cu iarbă naturală, omologat pentru meciuri oficiale).

Baza sportivă nr. 4 a UPT va consta dintr-o sală de sport care va fi construită pe Aleea Ghirodei.

În imediata vecinătate a Bazei sportive nr. 2 se află în construcție o nouă sală, Sala Polivalentă. Aceasta va avea 2.500 de locuri și trebuia să găzduiască meciuri la Campionatul European de baschet feminin din 2015, dar, din motive obiective (firma constructoare a intrat în insolvență), nu a fost finalizată nici până acum.

Unele echipe ale Politehnicii folosesc ca teren propriu unități de infrastructură sportivă ale Timișoarei. Astfel, echipa de fotbal susține meciurile importante pe stadionul Dan Păltinișanu, iar cea de handbal masculin are ca teren propriu Sala Constantin Jude.


Foto: Stadionul Dan Păltinișanu (sursa: Wikipedia)

Foto: Sala Constantin Jude (sursa: radiotimisoara.ro/Ewald Gruescu)