Sport universitar

Selecționatele studenților UPT participă, prin tradiție, la campionatele naționale studențești, la diverse ramuri sportive. Cea mai importantă, evident, fotbalul.

Printre prezențele UPT la campionatul național de fotbal universitar, le notăm pe cele din anii ’70 sau ‘2000, culminând cu titlul național obținut în 2009.

După câțiva ani de întrerupere, Campionatul Național Universitar al României la fotbal (pe teren mare, în 11) a redebutat, în primăvara anului 2015, la inițiativa prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorul de atunci al Universității Politehnica Timișoara.

Competiția, desfășurată anual, este organizată de Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar din România (FSSU), Ministerul Educaţiei Naționale (MEN), Federația Română de Fotbal (FRF) și Universitatea Politehnica Timişoara (UPT).

Campioanele edițiilor din acest nou ciclu al competiției au fost Universitatea Constantin Brâncuși Târgu-Jiu (2015), Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (2016, 2018), Universitatea de Vest Timișoara (2017, 2019).

Competiția are preliminarii și turneu final, găzduit, în general, de Timișoara, cu finala pe stadionul Știința.

Campioana națională din fiecare an se califică la turneul de fotbal din cadrul Jocurilor Universitare Europene (European Universities Games), organizate de European University Sports Association (EUSA).

Aici puteți vedea site-ul oficial al competiției.

Să mai amintim că, în 2007, stadionul Știința a găzduit un turneu internațional universitar de fotbal, Cupa Universităților din Europa Centrală și de Est.

Cea mai importantă participare a studenților UPT la o competiție sportivă universitară a fost consemnată la Campionatul Mondial Universitar din 1974, găzduit de Franța. Atunci, România a cucerit titlul mondial (4-1 în finală, cu Bulgaria), din lot făcând parte nu mai puțin de cinci jucători de la Politehnica Timișoara (echipa din primul eșalon al fotbalului românesc, pe atunci cu statut de amator): Jivan, Mehedințu, Păltinișanu, Lața, Dașcu!

Universitatea Politehnica Timişoara

(echipa de fotbal universitar)
Denumire: Universitatea Politehnica Timişoara

Reprezintă: Universitatea Politehnica Timișoara

Culori: alb-violet

Sediu: Căminul 2MV, bd. Mihai Viteazu nr. 1, Timișoara, România

Antrenor: Alin Molcuț

Foto: Echipa UPT, participantă în Campionatul Național Universitar la fotbal, în 2015