120 de ani de la primul meci consemnat în presă! O altă premieră timișoreană

Astăzi se împlinesc exact 120 de ani de la disputarea primului meci de fotbal consemnat în presă, de pe teritoriul actual al României!

Întâiul an de inflexiune în istoria fotbalului din spațiul istoric românesc va fi 1899. Atunci se vor disputa primele jocuri regulamentare şi vor lua fiinţă primele echipe.

Primul meci “înregistrat” în presa vremii s-a desfăşurat la 25 iunie 1899, la Timişoara (pe atunci în Austro-Ungaria).

Evenimentul a fost reflectat în ziarul local de limbă maghiară “Délmagyarországi Közlöny” (ziar care a existat între 1872-1918; foto jos, prima pagină a unui număr din 1896).

În 11 iunie 1899, apărea o ştire care anunţa organizarea unui joc de fotbal, cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an şcolar de la Liceul Piarist din oraş.

Şi, la 25 iunie, pe terenul Velocitas (terenul asociației cicliste Velocitas, teren – care astăzi nu mai există – situat în zona Gării de Nord), partida a reunit elevi ai liceului, împărţiţi în două echipe (clasele a VI-a, respectiv a VII-a) a câte 11 jucători. Meciul s-a încheiat, după 45 minute, cu un scor ciudat pentru acele vremuri: 0-0. Organizatorul întâlnirii a fost profesorul de gimnastică Müller Karl (Carol Müller).

Interesant este că în cronica publicată de “Délmagyarországi Közlöny”, fotbalul a fost considerat centrul de atracţie al sărbătorilor, precizându-se că publicul a apreciat noul joc în special ca un mijloc de distracţie.

Dar iată și cronica meciului: “Punctul cel mai interesant al competiţiei a fost modernul joc englez cu mingea. Acest joc, ce se practică cu piciorul, a fost prezentat pentru prima dată la Timişoara de Gimnaziul romano-catolic. Câte 11 elevi din clasele a VI-a şi a VII-a au luat parte la acest joc, care, însă, după 45 de minute, s-a încheiat cu un scor alb, fiindcă niciuna dintre părţi n-a reuşit să marcheze goal (cucerirea porţii). Pe tot parcursul marii confruntări cu mingea, publicul s-a distrat foarte bine”.

Este prima cronică fotbalistică publicată pe teritoriul României de azi.

Trecuseră doar doi ani de când el fusese repudiat: în 1897 – când studenţii care învăţau în capitalele austro-ungare, Viena şi Budapesta, au început să-l popularizeze -, fotbalul a fost, pentru scurt timp, interzis la şcolile din Timișoara. Ce schimbare rapidă de optică!

Liceul Piarist fusese înființat de Ordinul Piarist (ordin călugăresc romano-catolic) și, în acea perioadă, își avea sediul în clădirea în care astăzi (foto jos) se află Școala de Arte de pe strada Emanoil Ungureanu nr. 1 (lângă Piața Libertății).

În 2011, la viaductul de pe Calea Aradului a fost montată o ”poartă” de fotbal (care azi nu mai există) în amintirea momentului din 1899 (foto jos, sursa: opiniatimisoarei.ro). Inscripția, cu”primul meci de fotbal de pe teritoriul actual al României”, n-a fost însă corectă. Acesta s-a consemnat în anul 1865, când marinari englezi jucau fotbal în zona Dunării, undeva între Galaţi şi Tulcea (descoperire a arhitectului bucureştean Gheorghe Radu Stănculescu, într-un document din arhivele Marinei Militare Britanice, descoperire făcută publică de jurnalistul Octavian Cojocaru, în 2010)!

Foto din introducere: Timișoara în 1900 (sursa: delcampe.net)