Timișoara Centenar

Se împlinesc, astăzi, 100 ani de la intrarea Timișoarei sub administrație românească!

După finalul Primului Război Mondial și destrămarea Austro-Ungariei, la 1 Decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, populația majoritară a Banatului proclama, alături de celelalte teritorii ale spațiului istoric românesc intracarpatic, unirea cu România.

Dar a mai trecut ceva timp până când unirea (și nu a întregii provincii istorice) a devenit și efectivă. Administrația română s-a instalat în Banat la 28 iulie 1919.

La 3 august 1919, la ora 8:30, primele unități ale armatei române, sub comanda colonelului Virgil Economu, au intrat în Timișoara.

Intrarea în capitala Banatului s-a produs pe Calea Dorobanților de azi, pe sub un arc de triumf. Armata a fost apoi primită de oficialitățile locale și de reprezentanți ai minorităților, în piața din centrul orașului, care de atunci se va numi Piața Unirii. Era o zi de duminică.

Iată ce își amintea omul de cultură Iosif Velceanu, martor ocular al evenimentelor, referitor la acea zi: Şi iată că la 3 august 1919 sosi deci ziua mult aşteptată şi dorită! Peste noapte metropola îmbrăcase haine de sărbătoare. Ca o vrajă a unei nopţi de vară, înfloriră pretutindeni steagurile tricolore. Dimineaţa, Metropola se deştepta transformată într-o podoabă neobişnuită de drapele româneşti, care fluturau vesel pe case şi palate, pe turlele bisericilor şi frontispiciile tramvaielor. Vitrinele prăvăliilor şi geamurile cafenelelor erau toate împodobite cu portretele regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, iar între ele era împodobit cu panglici tricolore portretul moştenitorului de tron, Carol. Lumea orăşeană asalta balcoanele şi ferestrele palatelor, iar mulţimea ocupase străzile, publicul românesc din Timişoara şi din jur se aglomerase spre centru, grăbind să-şi asigure loc în Piaţa Unirii, unde autorităţile aşteptau sosirea armatei române. Armata regală română, armata glorioasă, în ochii plini de admiraţie ai lumii, venită ca să ieie în stăpânire moştenirea. Azi a intrat cu glorie în cetatea Timişorii”.

Prin Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920, se oficializa unirea celei mai mari părți a Banatului cu România (devenită deja România Mare).

Această unire a generat, apoi, înființarea primei instituţii de învăţământ superior din Timişoara, Şcoala Politehnică (Universitatea Politehnica de azi), precum și a echipei de fotbal Politehnica.

Foto: Ziua de 3 august 1919 la Timișoara. Pictură de József Ferenczy, aflată la Muzeul Național de Artă din Timișoara. În stânga, Palatul Lloyd, clădirea care acum este sediul Rectoratului UPT

În 1999, Consiliul Local Timișoara a decis ca data de 3 august să devină Ziua Timișoarei.