Anul sportiv 2019 al UPT

Pentru că tot este suspendată activitatea sportivă, din cauza pandemiei de coronavirus, să ne reamintim ce a însemnat 2019 în sportul politehnist timișorean…

Fotbal – ASU Politehnica

UPT este membru fondator al clubului, alături de Fundația Politehnica Timișoara și Asociaţia Foştilor Studenţi şi Angajaţi ai Politehnicii din Timişoara.

Sezonul de primăvară a consemnat evoluții bune, pe alocuri excepționale (3-0 cu Petrolul, 2-0 la Arad, cu UTA), care au dus echipa pe locul 10 în clasamentul final al ediției 2018/19 a Ligii a II-a.

Sezonul de toamnă a fost început cu rezultate mai modeste și schimbări de antrenori, dar echipa s-a redresat pe parcurs, reușind să încheie anul pe locul 6, la doar patru puncte de locul de baraj de promovare în Liga I. Și neînvinsă în ultimele șapte meciuri! Mai mult, alb-violeții aveau cea mai bună defensivă din primele două ligi: doar 10 goluri primite în 19 jocuri!

Centrul de copii și juniori numără 13 grupe, majoritatea fiind în luptă pentru locul 1 la respectivele categorii de vârstă. O prestație excepțională a avut echipa U17, care a încheiat sezonul de toamnă din Liga Elitelor pe locul 1, cu 7 puncte avans față de locul 2 și cu 94 de goluri marcate, calificându-se și în sferturile Cupei României! În Liga Elitelor participă și echipele U19, U16 și U15.

Trei componenți ai ASU Politehnica au evoluat în acest an în selecționatele naționale: Dros pentru tineretul R. Moldova, C. Popescu și Borbei la juniorii României (U19, respectiv U17).

Din vara anului 2019, clubul are și echipe de fotbal feminin, atât senioare, cât și junioare, ambele fiind înscrise în competițiile naționale. La senioare, echipa a câștigat toate cele cinci meciuri desfășurate în sezonul de toamnă al Ligii a III-a.

Handbal – SCM Politehnica

UPT are un parteneriat cu Consiliul Local Timișoara în privința echipei de handbal masculin.

În 2019, SCM Politehnica a cucerit pentru a doua oară în istorie Cupa României. În finala de la Focșani, alb-violeții au triumfat contra Stelei, 31-27. În urma acestui succes, SCM Poli a obținut dreptul de a participa în Cupa EHF, unde a fost eliminată de Olympiakos Pireu.

Echipa a participat în play-off-ul primei ligi în sezonul de primăvară, iar în această ediție se află în luptă pentru a se califica din nou în play-off. De asemenea, la finalul anului 2019, SCM Politehnica s-a calificat, pentru a treia oară consecutiv, în Final Four-ul Cupei României.

Mai mulți jucători au evoluat pentru echipe naționale de seniori în 2019: Fenici și Sadoveac pentru România, Orbovic pentru Serbia (chiar la turneul final al Campionatului Mondial!).

Un succes remarcabil l-a reprezentat titlul național obținut la juniori II.

Anul trecut s-a inaugurat, în parteneriat cu autoritățile locale și structurile de handbal din Timișoara, Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor Timișoara (CNOPJ), la handbal masculin, marea majoritate a jucătorilor fiind de la SCM Politehnica.

Sporturi – CSU Politehnica

Din toamna anului 2019, cu acordul Ministerului Educaţiei Naționale, CSU Politehnica a revenit, după 27 de ani, în subordinea UPT. Înființat la 4 decembrie 1921, sub numele de Societatea Sportivă Politehnica, de către prima instituţie de învăţământ superior din Timişoara, Şcoala Politehnică, clubul a fost unul dintre cele mai importante cluburi polisportive din România și a rămas sub ”patronajul” UPT până în 1992. Atunci, urmare a unui ordin al Ministerului Învăţămîntului şi Ştiinţei, gruparea a ieșit de sub tutela UPT, pe principiul că în fiecare centru universitar nu poate activa decât un singur club sportiv universitar.

În 2019, secția de scrimă a obținut Cupa României, la floretă, seniori. În aceeași competiție, tot la floretă, dar la feminin, ambele echipe ale clubului alb-violet au urcat pe podium. CSU Politehnica a obținut și cel mai important rezultat al anului în competițiile internaționale pe echipe, locul 4 în Cupa Europei la floretă, feminin.

Succese importante au reușit și secțiile de atletism și canotaj, în timp ce voleiul feminin se menține în divizia secundă, CSU Politehnica fiind singura echipă timișoreană care participă în acest sezon al campionatului național de volei feminin. În cadrul CSU Politehnica s-a reînființat, după mulți ani, secția de pentatlon modern.

La finalul acestui articol vom atașa rezultatele obținute în 2019, după revenirea CSU Politehnica în subordinea UPT.

Sport amator și universitar – AS Politehnica

Campionatul Național Universitar al României la fotbal (pe teren mare, în 11) a redebutat, în primăvara anului 2015, la inițiativa prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Competiția, desfășurată anual, a fost organizată de Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU), Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) și Federația Română de Fotbal (FRF).

Turneul final al ediției 2019 a avut loc între 24-26 mai, la Timișoara, pe stadionul Știința și pe terenurile III Dan Păltinișanu și sintetic Baza Politehnica nr. 2. UPT a ocupat locul 4, din șase echipe. Campioana națională a participat la Campionatul European Universitar (European Universities Football Championship), care s-a desfășurat la Madrid (Spania), între 20-27 iulie, competiție organizată de European University Sports Association (EUSA).

La 12 noiembrie a avut loc evenimentului ”100 pentru Poli” (alergare 100 de ture de stadion), pe stadionul Știința. Evenimentul, deja tradițional, a marcat intrarea în anul centenar al UPT.

La 4 decembrie s-au aniversat 98 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timişoara, constituită statutar la 4 decembrie 1921. În cadrul unei conferințe găzduită de Sala Polivalentă din Biblioteca UPT, s-au punctat momente importante din istoria sportului politehnist, dar au fost dezbătute și probleme de actualitate și proiecte de viitor. A fost prezentat un nou model de tricou al echipei de fotbal, cu sigla centenară a UPT, s-au lansat o carte despre sportivii care au reprezentat Politehnica la Jocurile Olimpice, ”Olimpicii noștri”, scrisă de Mihaela Popescu, și un album foto dedicat centrului juvenil al fotbalului polist, cu fotografiile tuturor copiilor și juniorilor legitimați!

REZULTATELE CSU POLITEHNICA TIMIȘOARA ANUL 2019
Nr. crt. Competiția sportivă Eșalon valoric Proba Loc obținut Sportivi
SECȚIE CANOTAJ
1 CAMPIONAT NAȚIONAL DE SENIORI, 11-12 septembrie 2019, Snagov Seniori proba 2-MS III Țuțuian Bogdan, Crașovan Alexandru
2 CAMPIONAT NAȚIONAL DE SENIORI, 11-12 septembrie 2019, Snagov Seniori proba 2- MSCU III Penta Casian, Kovacs Ferencz
3 CAMPIONAT NAȚIONAL DE SENIORI, 11-12 septembrie 2019, Snagov Seniori proba 2+MS III Pâtrînjei Cristian, Țuțuian Bogdan, Andrici Denis
Total medalii/ secție sportivă 3 bronz
SECȚIE ATLETISM
4 CAMPIONATUL BALCANIC DE CROS, 9 noiembrie 2019 Seniori Cros II Zaro Anita
5 CAMPIONATUL BALCANIC DE CROS, 9 noiembrie 2019 Seniori Cros XI Zaro Anita
6 CAMPIONATUL NAȚIONAL de alergare montana scurta, 21 septembrie 2019 Tineret II Zaro Anita
7 CAMPIONATUL NATIONAL DE CROS, Baile Felix, 18 octombrie 2019 Tineret Cros III Echipe (Zaro Anita, Zaro Denisa, Dragoi Iulia)
8 CAMPIONATUL NATIONAL DE CROS, Baile Felix, 18 octombrie 2019 Tineret Cros IV Zaro Anita
9 CAMPIONAT NATIONAL DE MARATON, Bucuresti, 13 octombrie 2019 Seniori V Zaro Anita
10 CAMPIONAT NATIONAL DE MARATON, Bucuresti, 13 octombrie 2019 Tineret II Zaro Anita
Total medalii/ secție sportivă 3 argint, 1 bronz
SECȚIE SCRIMA
11 CUPA EUROPEI FLORETA F, 23 septembrie 2019, Bucuresti Seniori Floreta, echipe IV Boldor Ana, Teodora Sirbu, Emilia Corbu, Lazin Alexandra
12 CAMPIONATUL NAȚIONAL SENIORI FLORETA F, 25 mai 2019, București Seniori Floreta, individual III Ana Boldor
13 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, M, echipe I Bodo Benjamin, Mihail Barbinta, Mihai Tanase, Eugen Vadaniuc
14 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, F, echipe II Ana Boldor, Sirbu Teodora, Ceres Anastasia
15 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, F, echipe III Petra Magyar, Lazin Alexandra, Ecaterina Gorobet, Bleier Raluca
16 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, M, echipe IV Teaca Iulian, Valentin Nita
17 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, M, individual II Tanase Mihai
18 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, M, individual III Bodo Benjamin
19 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, M, individual V Teaca Iulian
20 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, F, individual IV Ceres Anastasia
21 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, F, individual V Sirbu Teodora
22 CUPA ROMÂNIEI SCRIMA, București, 25-26 noiembrie 2019 Seniori Floreta, F, individual VI Ana Boldor
Total medalii/ secție sportivă 1 aur, 2 argint, 3 bronz  
SECȚIE PENTATLON MODERN
23 CAMPIONATUL NATIONAL LASER RUN, București, 28 septembrie 2019 Seniori Laser run, F I Carmen Dumitrescu
24 CAMPIONATUL NATIONAL LASER RUN, București, 28 septembrie 2019 Seniori Laser run, F II Ivan Ana-Maria
Total medalii/ secție sportivă 1 aur, 1 argint
Total medalii/ club/2019 2 aur, 6 argint, 7 bronz