Farul, echipa care l-a dat pe Gică Hagi

În 2016, Farul Constanța termina pe locul 5 în play-off-ul seriei I din Liga a II-a, dar s-a desființat, intrând în faliment.

În acel an, suporterii au înființat, pe modelul Druckeriei, SSC Farul, înscrisă în D4. Echipa a promovat doi ani consecutivi, până în eșalonul secund.

În vara anului 2018, palmaresul lui Farul a fost achiziționat de ex-internaționalul dinamovist Ciprian Marica, unul dintre cei mai buni jucători români ai perioadei dominate de Chivu și Mutu. Tot atunci a fost reînființat clubul Farul (înscris în D4), după care, în acea toamnă, Marica a devenit patron și la SSC Farul.

Din vara anului 2019, SSC Farul a primit palmaresul Farului. (Tehnic, Farul s-a reînființat în 2019, preluând locul din D2 al lui SSC Farul).

Farul, echipa-fanion istorică a Dobrogei, a fost înființată în 1949 (deși pe siglă apare anul 1920), în primul eșalon a atins maxim locul 4, a fost finalistă a Cupei Balcanice (1966) și a Cupei României (2005), dar nu a participat niciodată în cupele europene (doar în Cupa UEFA-Intertoto, ajungând în ultimul tur în 2006).

Farul l-a dat pe legendarul Gheorghe Hagi (născut la Săcele, comună din județ), cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc și unul dintre cei mai mari jucători mondiali ai anilor ’80-’90.

Acesta a înființat, în 2009, Viitorul Constanța (cu ”satelitul” său juvenil Academia de Fotbal Gheorghe Hagi Constanța), cel mai important proiect juvenil al fotbalului românesc postdecembrist. Viitorul a câștigat chiar titlul național, la seniori, în 2017! Viitorul își are însă cartierul general și baza sportivă, construite tot de Gh. Hagi, în orașul constănțean Ovidiu.

De altfel, Farul evoluează pe stadionul numit, oficial, Gheorghe Hagi, dar cunoscut sub denumirea de Farul.

Antrenorul echipei este Ianis Zicu, cel care, sub culorile lui FC Timișoara, a fost golgeterul Ligii I în 2011, cu 18 goluri.

Foto: Gh. Hagi căpitan al naționalei României