Intrarea în anul Centenarului sportiv

Anul care tocmai a început va consemna Centenarul sportului politehnist.

La 4 decembrie 2021 se vor aniversa 100 de ani de la constituirea statutară a Societății Sportive Politehnica Timişoara. La 4 decembrie 1921 a devenit oficială existența unei grupări care se va impune ca o emblemă a sportului românesc și bănățean.

Primul rector al primei instituţii de învăţământ superior din Timişoara, Şcoala Politehnică (actuala UPT), Traian Lalescu, era şi un mare iubitor de sport. Astfel că decizia constituirii unei noi asociaţii sportive se ia încă din toamna anului anterior, la puțin timp după ce, la 11 noiembrie 1920, regele Ferdinand I al României aproba înfiinţarea universității.

Culorile erau alb-negru, tipic studenţeşti, dar legendar va deveni alb-violetul, adoptat câteva decenii mai târziu. Prima conducere a clubului a fost alcătuită din Victor Vlad (preşedinte) şi Ioan Zăgănescu (vicepreşedinte). La început era doar secţia de fotbal. Ulterior vor apărea foarte multe secții, de jocuri sportive sau sporturi individuale, sub tutela Clubului Sportiv Politehnica.

Sportivii politehniști au cucerit, de-a lungul timpului, enorm de multe medalii, titluri naționale și au participat la Jocurile Olimpice, la alte mari competiții internaționale și în cupele europene.

Tradiția sportului la Universitatea Politehnica este continuată de cele patru entități sportive actuale: ASU Politehnica (clubul de fotbal), SCM Politehnica (secția de handbal masculin), CSU Politehnica (clubul polisportiv), AS Politehnica (clubul pentru sportul universitar și de masă).

De-a lungul celor aproape 100 de ani existență, sportul a jucat permanent un rol important la Universitatea Politehnica. Atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Educația fizică a fost mereu materie obligatorie la Politehnică.