Astra Giurgiu, clubul născut, acum un secol, la Ploiești

În 1921 a luat ființă Astra-Română Ploiești, club mutat ulterior la Câmpina, iar apoi reorganizat în 1937, la Ploiești (Astra Română, apoi Colombia), prin fuziunea câtorva grupări sportive aparținând de Societatea Astra-Română, cu activitate în domeniul petrolifer. (1937 este considerat, în unele surse, anul de naștere al clubului, dar este eronat).

În 1990, denumirea devine Astra (se numea Rafinorul atunci). În 1996, echipa preia un loc în eșalonul secund și își schimbă denumirea în AS Ploieşti Danubiana, dar în anul următor revine la numele de Astra. În 1998 promovează în premieră în divizia de elită, unde evoluează până în 2003, când este absorbită de… concitadina rivală Petrolul, echipa-fanion a orașului. În 2005, Astra se reînființează, preluând loc direct în D2. Trece la denumirea de CSM (2007) și promovează în Liga I (2009, an în care revine la numele de Astra).

Din 2010, denumirea oficială devine Astra Giurgiu, chiar dacă juca în continuare la Ploiești (pe stadionul Astra). În mod normal, schimbarea localității de reședință în denumire implică un club nou-înființat. Însă, în cazul Astrei, se consideră că este vorba de continuitate; așadar, Astra Giurgiu a preluat palmaresul Astrei Ploiești (sărbătorind, ca și Politehnica Timișoara, centenarul în acest an!). Abia în 2012 echipa se mută cu terenul propriu la Giurgiu, pe stadionul Marin Anastasovici, tocmai construit pe locul vechiului stadion al orașului. Dar antrenamentele vor fi efectuate, în continuare, la Ploiești…

De acum încolo, clubul se afirmă puternic: participări în cupele europene (prima în 2013; participantă în grupele Ligii Europa în 2014 și 2016 și în 16-imile Ligii Europa 2016/17), un titlu național (2016), o Cupă a României (2014) și două Supercupe ale României (2014, 2016).

Titlul național a fost cucerit la prima ediție cu play-off/play-out din istoria primei ligi a României. Antrenor era Marius Șumudică, iar vedete, Alibec și Budescu. Aceștia din urmă au și cucerit distincția de ”Fotbalistul Român al Anului”, în ani (consecutivi, 2016, respectiv 2017) în care au fost legitimați la Astra.

În pofida acestor performanțe, Astra nu a reușit să devină o grupare cu un număr rezonabil de suporteri, fanii din Ploiești rămânând fideli Petrolului, iar cei din Giurgiu, Dunării.

În sezonul trecut al Ligii I, 2019/20, Astra s-a clasat pe locul 3, calificant în Liga Europa, dar nu a primit licența pentru următorul sezon al cupelor europene. Clubul se află acum în mijlocul unui uriaș scandal legat de un posibil caz de dopaj la mai mulți jucători ai săi, vehiculându-se chiar excluderea Astrei din campionat!

Ascensiunea clubului i se datorează celui care îl patronează de foarte mulți ani, Ioan Niculae.

Echipa secundă a clubului, Astra II Ploiești, evoluează în Liga a III-a.

Foto: Astra primind trofeul campioanei României 2016 (sursa: Facebook Astra Giurgiu)