Răzvan Burleanu, membru în Consiliul FIFA

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a fost unul dintre candidații la posturile rezervate UEFA în Consiliul FIFA. FIFA reprezintă confederația forului mondial.

Mandatul lui Răzvan Burleanu este de patru ani și a fost confirmat ieri, în cadrul celui de-al 45-lea Congres UEFA, desfășurat la Montreux (Elveția).

Foto: Congresul UEFA de la Montreux (sursa: UEFA)

Prezența unui român în Consiliul FIFA reprezintă o premieră pentru țara noastră, de la afilierea FRF la FIFA, în 1923, și până azi. Burleanu este cel mai tânăr membru actual al Consiliului FIFA. Mandatul echivalează și cu poziția de membru al Comitetului Executiv UEFA.

Ceilalți trei membri în Consiliul FIFA din partea UEFA, a căror candidatură a fost confirmată în ședința de marți, sunt Georgios Koumas (Cipru), Peter Peters (Germania) și Dejan Savicevic (Muntenegru), iar locul rezervat unei persoane de sex feminin în Consiliul FIFA a fost ocupat de Evelina Christillin (Italia).

Din 2017, Răzvan Burleanu coordonează grupul de lucru UEFA-Uniunea Europeană, iar în 2019 a fost ales președinte al Comisiei Media UEFA.

FRF organizează Liga a II-a de fotbal din România, eșalon din care face parte Politehnica Timișoara.

Răzvan Burleanu s-a născut la 1 iulie 1984, la Focșani, fiul fotbalistului Gheorghe Burleanu, jucător în anii ’80, la SC Bacău, în prima divizie.

Răzvan Burleanu a practicat fotbalul la Centrul de copii și juniori al lui FCM Bacău (fosta SC Bacău) și a fost arbitru în eșaloanele inferioare.

A absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. A lucrat în Comisia Juridică a Parlamentului României și a fost consilier prezidențial la Departamentul pentru minorități. A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios, în Grad de Cavaler.

A fost președintele Federației de Minifotbal din România (FMR) (chiar de la înființarea acesteia, în 2009), președintele Federației Europene de Minifotbal (EMF) (chiar de la înființarea acesteia, în 2012) și vicepreședinte al Federației Internaționale de Minifotbal (WMF). Cu Burleanu președinte al FMR, România a câştigat primele patru ediţii din istoria Campionatului European de minifotbal (miniEURO), desfășurate între 2010-2013.

A devenit președintele Federației Române de Fotbal la 5 martie 2014, când l-a înlocuit în funcție pe Mircea Sandu, cel care a condus acest for timp de 24 de ani. În vârstă de 29 de ani, Burleanu a fost cel mai tânăr președinte din istoria FRF.

surse: frf.ro, wikipedia.ro