In memoriam Adrian Manea

L-am condus, astăzi, alături de jucători poliști din mai multe generații, pe ultimul drum pe Adrian Manea, fostul component al legendarei echipe pe care Politehnica Timişoara a avut-o în 1980.

S-a născut la 15 octombrie 1953, la București, unde a început și fotbalul, la Energia. La seniori, a activat la echipe de Divizia C din Capitală, apoi a făcut pasul către Unirea Tomnatic. Avea 20 de ani, se întâmpla în 1973. Tomnaticul era tot în C, dar va promova – uriașă surpriză – în eșalonul secund, în 1975, unde va rezista doar un sezon. Tomnaticul era, pe atunci, un sat timișean (acum e comună). În presa vremii se scria că e primul sat din România în Divizia B! (Ulterior va mai fi, tot din județul Timiș, Fortuna Covaci).

Abia la începutul lui 1980, la 26 de ani (ca să vă dați seama ce fotbaliști erau odată!), Manea este transferat la Poli , direct din C. Și se impune ca titular în, probabil, cea mai frumoasă echipă pe care a avut-o Politehnica vreodată. Mijlocaș dreapta complet, tenace, tehnic și posesor al unui șut puternic.

În finala Cupei României din 1980, Politehnica Timișoara – Steaua București 2-1 după prelungiri, Manea provoacă eliminarea celui mai bun jucător stelist, M. Răducanu. Era min. 28, iar scorul, alb.

În toamna aceluiași an, la ”dubla” cu Celtic, din Cupa Cupelor, Adi Manea marchează golul bănățenilor, în min. 78, la 0-2, pe Celtic Park. Se termină doar 2-1 pentru gazde, iar acel gol va conta enorm. În retur, au fost peste 50.000 de spectatori (unii estimează chiar 80.000!!) înghesuiţi pe marele ”oval” timișorean. Încă din min. 17, Manea și, de la oaspeți, MacDonald sunt eliminați. În min. 81, liberoul Păltinişanu a urcat în atac şi a înscris. Aşa cum o făcuse cu doar câteva luni în urmă, în finala de Cupa României cu Steaua. Gol, un memorabil 1-0 şi acces al elevilor lui Ion V. Ionescu în turul secund!

Adrian Manea va juca și la UTA între 1985-1987, în Divizia B. În 1987 revine la Poli, în elită, dar echipa retrogradează la finalul sezonului. Avea aproape 35 de ani.

În anii ’90 a fost organizator de competiții la club, în ultima perioadă importantă din existența Politehnicii în variantă ”clasică”. A fost un om de mare calitate, mereu cu zâmbetul pe buze.

Ne-am auzit ultima dată la începutul lui decembrie, când l-am invitat, telefonic, la Centenarul polist. S-a scuzat că nu poate ajunge, dar mi-a promis că va veni, în viitor, la o emisiune despre cariera sa. Se vorbise cu el și să dea lovitura de începere la un meci al echipei actuale. Numai că Timpul n-a mai avut răbdare.

În 25 aprilie 2022, la ora 3, în noaptea de duminică spre luni din Săptămâna Luminată, Adrian Manea s-a dus la Ceruri. Alăturându-se lui Păltinişanu (un alt bucureștean care a scris istorie în alb-violet), Cotec, St. Anghel și Șerbănoiu, colegii săi din minunata Poli ’80. Avea 68 de ani.

Dumnezeu să vă odihnească, domnule Adi.

Octavian Stăncioiu

Foto: Adrian Manea e primul din stânga, sus