30 de ani de la Poli – Real 1-1

Politehnica Timișoara – Real Madrid 1-1 (0-1)
Cupa UEFA 1992/93, 16.09.1992, ora 17:30, Timișoara, stadion Politehnica, spectatori 25.000.
Au marcat: Alfonso (15), Cuc (61).
Arbitru: R. Wojcik (Polonia).
Politehnica: P. Toma – C. Varga, Csik I, P. Andreaş, Crăciun, Stoicov – China, I. Roşu (60, Fl. Bătrânu), Octavian Popescu – Uleşan, C. Rosenblum (46, Cuc). Antrenor: Ion V. Ionescu.
Real: Jaro – Sanchis, Ricardo Rocha, Tendillo, Lasa (75, Aragon) – L. Milla, Michel (46, Villarroya), Toril, Luis Enrique – Alfonso, Zamorano. Antrenor: Benito Floro.

Cupa UEFA 1992. După doi ani, cealaltă celebră madrilenă, Real, marea rivală locală a lui Atletico, poposea la Timişoara. Real Madrid, cel mai important club din istoria fotbalului mondial, statut neoficial păstrat permanent începând cu a doua jumătate a anilor ’50, când a cucerit primele cinci ediții din istoria Cupei Campionilor Europeni!

Gh. Hagi, cel mai mare fotbalist român all time, tocmai plecase de la ”albi”, la Brescia, în Serie A. Sanchis, Ricardo Rocha, Tendillo, L. Milla, Michel, Luis Enrique, Alfonso, Zamorano – iată ce jucători a putut vedea publicul timişorean! ”Jackie” Ionescu formase o echipă aproape pur timişeană. Pe M. Băban îl găsise la Jimbolia, pe Diaconescu la Lugoj, pe Cuc la juniori… Portarul P. Toma fusese transferat în vară, de la Dunărea Călărași, din D3, după ce avusese o prestație foarte bună chiar contra Politehnicii, în sferturile Cupei României, în primăvara acelui an!

Şi totuşi, Poli nu a pierdut în faţa marelui Real! Stadionul timișorean, paradoxal, n-a fost plin. Oamenii începeau să aibă multe alte preocupări… Alfonso a deschis scorul, dar tânărul Cuc (19 ani), intrat la pauză, a egalat şi s-a terminat 1-1. Din acest gol, Cuc a tras profit maxim, transferându-se în acea toamnă la CP Merida, echipă de ligă secundă spaniolă, urmând să joace la cluburi din Spania și Portugalia până în anul 2000!

Astfel, Poli nu pierduse niciodată, acasă, în cupele europene: un singur egal (în acest ultim meci, cu Real), în rest victorii la zero!!

Sigur că problema calificării nu se mai punea. Şi nu s-a mai pus, pe Santiago Bernabeu ”albii” câştigând cu 4-0. O nouă înfrângere la scor, în deplasare, în cupele europene. A fost ultima aventură europeană a Politehnicii în variantă ”clasică”.