Timișoara, Capitală Europeană a Culturii

De astăzi, 17 februarie, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii (European Capital of Culture) pe anul 2023. Acesta este un titlu onorific conferit de Uniunea Europeană unor localități pentru un an întreg. Programul a luat naștere în 1985.

Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 16 septembrie 2016. Celelalte trei candidate finale din România au fost Baia Mare, București și Cluj-Napoca. Desemnarea a fost pentru anul 2021, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, titlul a fost preluat pentru 2023.

Sloganul Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii în 2023, se intitulează ”Shine your light – Light up your city!”. Site-ul oficial este aici, iar programul zilelor de deschidere, aici.

Este pentru a doua oară când o localitate din România deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, după Sibiu (în 2007).

Alături de Timișoara, Capitale Europene ale Culturii în 2023 mai sunt orașele Veszprém (Ungaria) și Elefsina (Grecia).

Universitatea Politehnica Timișoara marchează deschiderea oficială a programului ”Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” printr-un weekend de celebrare a artelor, științei și comunității. Programul poate fi văzut aici.

De asemenea, Druckeria va organiza concertul rap ”Libertate, te iubim!” (sâmbătă, 18 februarie, de la ora 19, în piațeta My Town, aflată în vecinătatea Iulius Town) și expoziția de fotografie ”Libertate, te iubim! Ori învingem, ori murim!” (în perioada 18 februarie – 31 martie tot în piațeta My Town, fotografiile realizate de Constantin Duma la Revoluția Română din 1989).