Liga a II-a: regulamentul complet

Liga a II-a reprezintă eşalonul al doilea (D2) al campionatului naţional al României. În ediția actuală, 2018/19, denumirea oficială a competiției este Liga 2 Casa Pariurilor. Competiția este organizată de FRF și are o siglă (foto).

Cele 20 de echipe sunt într-o singură serie.

Se dispută în sistem campionat (doar sezon regulat), jucându-se fiecare cu fiecare, tur – retur. Turul (plus primele două etape din retur) are loc în sezonul de toamnă, iar restul returului, în cel de primăvară. Succesiunea etapelor de campionat va fi aceeaşi în tur şi în retur.

Echipa clasată pe locul 1 primește titlul de câştigătoare a trofeului campionatului naţional al Ligii a II-a.

Se acordă trei puncte la victorie, unul la egal şi niciunul la înfrângere.

Echipele de pe locurile 1-2 vor promova în Liga I (D1). Echipa de pe locul 3 va juca baraj de menținere/promovare în Liga I (în dublă manșă) cu echipa de pe locul 12 din acest sezon al D1. Echipele de pe locurile 16-20 (ultimele cinci clasate) vor retrograda în Liga a III-a (D3). Echipele de pe locul 1 din cele cinci serii ale Ligii a III-a vor promova în D2. Nu există barem de puncte. În sezonul următor, 2019/20, Liga a II-a va avea tot 20 de echipe.

În caz de egalitate la puncte în clasamentul final, echipele vor fi departajate, în ordine, pe baza următoarelor criterii: rezultatele directe (ținându-se cont de regula golului în deplasare); golaverajul general; numărul mai mare de goluri marcate. În caz de egalitate la toate aceste criterii, când echipele respective sunt implicate la promovare sau la retrogradare, departajarea se realizează prin meciuri de baraj. În caz de egalitate la puncte în clasamentele intermediare, echipele vor fi departajate pe baza golaverajului general, apoi a numărului mai mare de goluri marcate.

La barajul de menținere/promovare în D1, dacă, după disputarea celor două meciuri, egalitatea se menţine, se califică echipa care a marcat mai multe goluri în deplasare. Dacă ambele echipe au marcat același număr de goluri în deplasare, se dispută două reprize de prelungiri de câte 15 minute. În caz de prelungiri în retur, în prelungiri nu contează decât numărul golurilor marcate, nu și al golurilor marcate în deplasare. Dacă şi după prelungiri egalitatea se menţine, echipa calificată se va stabili prin executarea loviturilor de departajare.

La fiecare meci, o echipă: trebuie să înscrie în raportul de arbitraj minim 10 jucători formaţi la nivel naţional (jucători care, indiferent de cetăţenie, au fost legitimaţi pentru un club din România timp de minim 3 ani, consecutivi sau nu, în perioada cât au fost în vârstă de 12-21 ani) și maxim doi jucători străini extracomunitari (non-UE); trebuie să folosească trei jucători U22 (născuţi începând cu 1997, formaţi la nivel naţional) pe toată durata meciului; poate folosi un număr variabil de jucători străini comunitari (UE). Sunt permise trei înlocuiri de echipă pe meci, numărul maxim de jucători de rezervă fiind de şapte. Există două perioade de transferuri, în vară (între ediţii) şi în iarnă (între sezonul de toamnă şi cel de primăvară).

Meciurile unei etape se dispută, în general, sâmbăta, de la ora 11, iar etapele intermediare, miercurea după-amiaza.

La fiecare meci sunt delegaţi arbitrul de centru, cei doi arbitri asistenţi, arbitrul de rezervă și doi observatori FRF. Echipa gazdă are prima opţiune în privinţa echipamentului de joc.

Dacă o echipă nu se prezintă la două meciuri, va fi exclusă din campionat. Dacă o echipă se retrage sau este exclusă înainte de sfârşitul turului, echipa respectivă este radiată din clasament, iar rezultatele ei, anulate. Dacă o echipă se retrage sau este exclusă după sfârşitul turului, echipa respectivă continuă să figureze în clasament, pierzând cu 3-0, la “masa verde”, toate meciurile din retur. Dacă o echipă se retrage sau este exclusă înainte de începerea campionatului, locul vacant este ocupat de cea mai bine clasată dintre echipele retrogradate din D2 în ediţia trecută. Scorul meciurilor omologate la “masa verde” este 3-0.

Nici un club nu poate fi “satelitul” altui club, dar un club poate avea echipă secundă (eventual şi echipa a III-a etc.), însă în eşaloane diferite. În cazul cluburilor care participă cu mai multe echipe în eşaloane diferite, echipele în cauză nu au dreptul să promoveze în categoria superioară în care participă o altă echipă a aceluiaşi club, luându-se în calcul situaţia existentă la terminarea ediţiei. În situaţia în care una dintre echipe se clasează pe un loc promovabil sau de participare la barajul de promovare într-un eşalon în care se mai află o echipă a aceluiaşi club, acest drept revine echipei clasate pe locul următor. În cazul cluburilor care participă cu mai multe echipe în eşaloane diferite, echipa de categorie superioară trebuie să stabilească, înaintea sezonului de toamnă şi apoi a celui de primăvară, o listă cu minim 15 jucători care nu au drept de joc decât la acea echipă.

Pentru a avea drept de participare, fiecare club trebuie să participe în campionatele de juniori U19, U17, U15, U13, U11.

În denumirea unui club nu poate fi cuprinsă denumirea altei localităţi decât aceea în care clubul îşi are sediul social. Este interzisă schimbarea sediului social în altă localitate decât aceea declarată cu ocazia afilierii. Schimbarea denumirii unui club este posibilă doar în pauza dintre ediţii. Este interzisă orice fel de preluare de locuri.

Pentru a fi omologat să găzduiască meciuri de Liga a II-a, un stadion trebuie să aibă minim 1.500 de locuri, dintre care minim 500 pe scaune. Sunt admise terenurile sintetice.