Cupa României: regulamentul complet

Cupa României reprezintă cupa naţională a României. În ediția actuală, 2018/19, denumirea oficială a competiției este Cupa României. Competiția este organizată de FRF și are o siglă (foto).

Este împărţită în trei mari faze: faza judeţeană (se dispută în ediţia anterioară celei pentru care contează), faza naţională (tururile 1-4), faza finală (din 16-imile de finală).

Se dispută în sistem cupă, în manşă unică (exceptând semifinalele, în manșă dublă), până în optimile de finală (inclusiv) jucându-se în sezonul de toamnă, iar restul competiţiei, în cel de primăvară.

Echipa clasată pe locul 1 (câștigătoarea finalei) primește titlul de câştigătoare a trofeului Cupei României. Câştigătoarea competiţiei primeşte un trofeu transmisibil, va participa în ediţia următoare în Liga Europa (fiind înlocuită de o echipă din Liga I, în cazul în care câştigătoarea se califică pentru aceeaşi ediţie în Liga Campionilor) şi va disputa Supercupa României în sezonul următor.

Partidele se stabilesc prin tragere la sorţi, până în turul al 4-lea (inclusiv) ţinându-se cont de criteriul geografic, iar din 16-imile de finală, de criteriul valoric (două urne, ținând cont de parcursul din ediția precedentă a competiției; o echipă din urna inferioară valoric care elimină o echipă din urna capilor de serie va face parte din urna capilor de serie la tragerea la sorți pentru următorul tur).

Până în sferturile de finală (inclusiv), meciurile se dispută pe terenurile echipelor de eşalon inferior sau, dacă sunt din acelaşi eşalon, pe terenurile echipelor mai slab clasate în ediţia trecută. Finala se dispută pe teren neutru.

Echipele de Liga a III-a intră în competiţie în turul 1 (la care mai participă câştigătoarele fazelor judeţene, stabilite la finalul ediţiei anterioare), cele de Liga a II-a – în turul al 3-lea, iar cele de Liga I – în 16-imile de finală.

În caz de scor egal după 90 de minute, se dispută două reprize de prelungiri de câte 15 minute. Dacă şi după prelungiri egalitatea se menţine, echipa calificată se va stabili prin executarea loviturilor de departajare. La întâlnirile disputate în manşă dublă, dacă, după disputarea celor două meciuri, egalitatea se menţine, se califică echipa care a marcat mai multe goluri în deplasare. La întâlnirile în manșă dublă, în caz de prelungiri în retur, în prelungiri nu contează decât numărul golurilor marcate, nu și al golurilor marcate în deplasare.

La fiecare meci, o echipă poate folosi un număr variabil de jucători străini comunitari (UE), numărul maxim de jucători străini extracomunitari (non-UE) care să se afle în acelaşi timp pe teren și numărul minim de jucători under care să se afle pe toată durata meciului pe teren variind în funcție de eșaloanele din care fac parte cele două echipe care se întâlnesc. Sunt permise trei înlocuiri de echipă pe meci, numărul maxim de jucători de rezervă fiind de şapte. În meciurile cu prelungiri, o echipă poate efectua patru înlocuiri de jucători, cu condiția ca cea de a 4-a înlocuire să fie în prelungiri.

Se dispută, în general, miercurea după-amiaza.

La fiecare meci sunt delegaţi arbitrul de centru, cei doi arbitri asistenţi, arbitrul de rezervă (eventual) și unul sau doi observatori FRF. Echipa gazdă are prima opţiune în privinţa echipamentului de joc.

Dacă o echipă nu se prezintă la un meci, va fi exclusă din campionatul în care participă. Scorul meciurilor omologate la “masa verde” este 3-0.