62 de ani de la cucerirea primei Cupe

Politehnica Timișoara aniversează, astăzi, 62 de ani de când a reușit să câștige primul trofeu din istoria clubului.

La 6 iulie 1958, Știința, așa cum se numea echipa pe atunci, a învins în finala Cupei României pe Progresul București, scor 1-0. Competiția se numea Cupa RPR, iar clubul studenților de pe Bega juca în prima sa finală. Meciul s-a disputat pe stadionul 23 August din Capitală. Unicul gol al partidei a fost marcat de Cădariu, în min. 37. La timișoreni jucau, printre alții, celebrul cuplu de halfi Cojereanu – Tănase, viitorul internațional Lereter și Ciosescu, cel care, cu 21 de goluri, a fost golgeterul sezonului 1957/58 al primei divizii. Sezon în care Știința a terminat pe locul 3, dar la egalitate de puncte cu primele două, Petrolul și CCA București (ulterior Steaua)! Antrenor pe banca studenților era Dincă Schileru. La bucureșteni evoluau, printre alții, Karikas, Oaidă, Ozon sau fostul inter polist Dinulescu. Este interesant că Știința fusese ”distrusă” de Progresul, cu doar câteva zile înainte, la 26 iunie, scor 0-7, în campionat, în deplasare!

În același an, Știința a participat și la prima competiție internațională oficială din istoria clubului, în Cupa Dunării, care a luat locul, doar pentru acea ediție, Cupei Europei Centrale, dar și în Cupa Scînteii (ediție neoficială a Supercupei României), pierdută în fața Petrolului.

A fost unul dintre cei mai buni ani din istoria fotbalului politehnist. Acea echipă a rămas cunoscută drept ”Echipa de aur”.

Știința Timișoara – Progresul București 1-0 (1-0)
Cupa RPR 1957/58 (finala), 6.07.1958, ora 17:30, Bucureşti, stadion 23 August, spectatori 40.000.
A marcat: Cădariu (37).
Arbitru: S. Segal (Bucureşti).
Știința: Enăchescu – Zbîrcea, Codreanu, Florescu – Cojereanu, Tănase – Lereter, Cădariu, Ciosescu, Mazăre, I. Boroș. Antrenor: Dincă Schileru.
Progresul: Mîndru – Dobrescu, Karikas, Cojocaru – Ciocea, Știrbei – Oaidă, Smărăndescu, Ozon, Dinulescu, P. Moldoveanu. Antrenor: Ion Lupaș.

Octavian Stăncioiu

Foto din introducere: Al doilea din stânga, cu trofeul, Cojereanu, căpitanul echipei (sursa: presa vremii)

Foto: Faza golului

Foto: Cu trofeul, imediat după finală

Foto: La 27 iulie 2018, cucerirea Cupei României 1958 a fost sărbătorită printr-un eveniment organizat de Biblioteca UPT, în prezența lui Iosif Lereter, venit special din Germania, unde este stabilit. La prezidiu, de la stânga la dreapta: prof. univ. dr. ing. Ivan Bogdanov, Iosif Lereter, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban (rector UPT), prof. univ. dr. ing. Ioan Carțiș (fost rector UPT), prof. univ. dr. ing. Nicolae Neguț, Octavian Stăncioiu