Petrolul lui Ilie Oană și-al fraților Dridea

În 1952, Flacăra București se mută la Ploiești. Noul club (pentru că e vorba de un club distinct, deși pe alocuri se consideră continuitate între cele două grupări), Flacăra Ploiești, retrogradează din prima divizie în acel prim sezon.

Flacăra București era fostul Juventus (nicio legătură cu SC Juventus București, actuala Daco-Getica), înființată în 1924, campioană națională în 1930.

Trecând prin mai multe denumiri, Flacăra Ploiești devine Petrolul și, antrenată de legendarul Ilie Oană (cel care va da și numele celor două stadioane), câștigă două titluri naționale consecutive, în 1958 (când primele trei clasate termină la egalitate de puncte, caz unic în istorie, cu Știința Timișoara pe locul 3!) și 1959. Jucătorul emblematic al echipei era internaționalul Dridea I, al cărui frate a fost de asemenea un component important al lotului.

În sezonul 1962/63, Petrolul devine prima echipă românească participantă în actuala Liga Europa (numită pe atunci Cupa Oraşelor Târguri, ulterior Cupa UEFA) și prima echipă românească prezentă în ”primăvara europeană”, fiind eliminată în sferturi, de Ferencvaros.

În 1966 este câștigat al treilea și ultimul titlu național. Echipa se califică astfel în CCE, unde o întâlnește pe Liverpool, campioana Angliei, națională care tocmai cucerise, în acel an, titlul mondial! Petrolul pierde cu 2-0 pe Anfield Road, dar câștigă acasă cu 3-1 și se joacă un meci de baraj, pe teren neutru (nu exista încă regula golurilor marcate în deplasare). La Bruxelles, pe Heysel, ”The Reds” se impun cu 2-0.

Petrolul are în palmares și trei Cupe ale României (1963, 1995, 2013).

În 2003, Petrolul o ”absoarbe” pe Astra Ploiești (ulterior reînființată și apoi mutată la Giurgiu). În 2016, Petrolul a retrogradat din Liga I și s-a desființat, intrând în faliment.

În acel an, suporterii au înființat, pe modelul Druckeriei, Petrolul 52, înscrisă în D4. Echipa a promovat doi ani consecutivi, astfel că acum se află în eșalonul secund, cu dorința revenirii în Liga I.

Între timp, în 2017, a fost recuperat și palmaresul, Petrolul 52 devenind Petrolul. În termeni regulamentari, se poate admite că Petrolul s-a reînființat și a absorbit pe Petrolul 52.

În 2011 s-a inaugurat noul stadion Ilie Oană (15.073 de locuri), construit pe locul celui vechi.